Utilizarea muzicii pentru vindecare

by | Mar 1, 2016 | Muzicoterapia, Terapii Complementare

Muzica pentru amplificarea increderii in sine

Are nuantele clasice ale unei muzici ample, de mare intensitate si dramatism, precum Planetele lui Gustav Holsts, uvertura din Tannhauser de Wagner sau simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven. Toate au si un element comun si amplifica o stare de maretie, curaj si incredere.

Aceasta nu inseamna ca lucrari de data recenta, ale unor artisti foarte talentati, nu ar putea oferi asemenea stari emotionale. Iata cateva exemple: The Rock Extended Edition, Crimson Tide Extended Edition, The Gladiator Extended Edition, Backdraft, compuse de Hans Zimmer si colaboratorii, sau suite ample din seria Immediate Music si altele. In afara de acestea, se pot realiza si utiliza cu succes secvente mixate din Peaceful Warrior, Matrix, Mission Impossible, Armageddon, Executive Decision, The Peacemaker, G.I. Jane, Rambo, Supergirl, Days Of Thunder, etc.

Pentru a putea alege diferite variatii cu aceeasi tema centrala emotionala, se pot grupa imprimari de muzica eroica, ce include coruri, orchestra si instrumente electronice, cum ar fi muzica din filmele: Magdalena, Kull, Quo Vadis, Starman si Sheena, sau colectii eroice cu adaosuri traditionale, precum Last Of The Mohicans, First Knight, Enemy at The Gates, Mulan, Mummy, Ladyhawk si altele.

Alte lucrari au fost grupate in functie de elementul traditional principal evidentiat, precum muzica samanica, celtica, chineza, avand profunzimea si intensitatea necesara dobandirii curajului si increderii in sine. Mai amintesc aici un montaj foarte apreciat a 33 de versiuni diferite bazate pe Carmina Burana de Carl Orff sau secvente exceptionale de Rick Wakeman din Return To The Centre Of The Earth, piese compuse de formatia Secret Garden, prelucrari de Vanessa Mae si muzica lui David Arkenstone.

Muzica pentru meditatie si tehnici psiho-fizice

Are drept scop obtinerea unei stari interioare mentale modificate si se realizeaza cu ajutorul unor lucrari special concepute, precum marea majoritate a albumelor lui Klaus Schulze, Steven Halpern, Tangerine Dream, Pete Namlook, seria de metamuzica a lui Robert Monroe si multe altele.

De asemenea, merita acordata atentie unui compozitor roman de muzica cu efecte terapeutice In Romania, Gheorghe Iovu se numara printre artistii foarte apreciati de muzica terapeutica. Este nascut pe data de 23 iunie 1952, in orasul Deta, judetul Timis. CD-urile sale au fost testate in clinici si centre de ingrijire din S.U.A. si Germania, cu rezultate foarte bune, demonstrand un efect terapeutic. In Timisoara, el lucreaza in colaborare cu Clinica de psihiatrie si a deschis primul centru de meloterapie, unde interpreteaza muzica autentica in direct. Gheorghe Iovu a participat la numeroase programe de radio si televiziune din România. Numarul mare de scrisori al ascultatorilor confirma beneficiile muzicii sale terapeutice.

Terapia cu vocale

Meloterapia interpretativa se realizeaza practic prin intonarea vocalelor, fara audierea altei muzici de fundal, focalizand atentia cat mai bine asupra sunetului, efectele resimtindu-se ulterior in tot organismul. Vocalele se rostesc intr-o stare de relaxare, fie stand in picioare, fie intr-o pozitie comoda pe un scaun sau o saltea. Metoda este mult mai atractiva si interesanta daca este practicata in grup.

Observata atent de multi specialisti, meloterapia s-a dovedit a fi o metoda naturala, simpla si cu rezultate benefice, semnificative din punct de vedere psihosomatic atat pacientilor cat si oamenilor sanatosi. Eficacitatea sa a fost dovedita in numeroase clinici si spitale din tara si strainatate, numeroase maladii fiind ameliorate sau chiar vindecate.

Vocalele trebuie intonate astfel incat sa fie imbunatatita in permanenta calitatea acestora, mai exact: amplitudinea (intensitatea acustica intr-un spatiu dat), durata (durata de emisie stabilita de specialist), inaltimea (octava specifica vocii practicantului) si timbrul (prezenta unor armonici superioare si/sau inferioare celei din octava din care face parte sunetul emis si care, prin compozitia spectrala, determina amprenta unica vocala a fiecarui om).

Rezultate cu totul exceptionale, verificate in laboratoare si testate in clinici, au dovedit ca intonarea perfect sinusoidala, lipsita de armonici, a vocalelor de catre persoane cu aptitudini vocale speciale are efecte vindecatoare asupra lor si, mai ales, asupra altor persoane carora le aplica un fel de soc de unde sonore, ce pun in rezonanta diverse organe si tesuturi afectate.

O inregistrare a intonatiei respective a evidentiat un semnal acustic sinusoidal aproape perfect, dar specialistii nu pot explica de ce o sursa artificiala, care ar putea emite continuu si nelimitat aceste semnale, are efecte cvasinule asupra pacientilor, in timp ce intonarea ei de catre persoanele supradotate are un efect benefic neobisnuit. Noi am verificat si constatat prezenta unei intonatii de calitate foarte buna, dar nu am testat-o niciodata pe un pacient.
Aceasta terapie poate si este indicat sa fie asociata altor terapii alopate si/sau complementare, deoarece efectul cumulativ este mult mai bun, vindecarea se accelereaza, iar pacientul (sau practicantul) se simte revigorat si energizat.

 

Cristian Muresan
Cristian Muresan

Autor şi self-trainer in dezvoltare personala, Cristian Mureşanu, promovez biotransformari celulare educate, într-o explicaţie vie şi plină de semnificaţii a modului în care am reuşit să declanşez acest fenomen şi mecanism fiziologic, momentan nedescoperit de către ştiinţa medicală. Imi place: arta si muzica de calitate, urmaresc cu interes stiinta si cunoasterea din toate punctele de vedere.
Mai multe informatii aici:
Biotransformări Celulare Şi Fiziologice Complexe

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.