Top 10 Alimente Bogate în Magneziu și Beneficiile Lor Pentru Sănătate

by | Jan 4, 2021 | Alimentație Inteligentă, Știința Vindecării

alimente bogate in magneziu pe o masa
75% din populație suferă deficit de magneziu. 

Alimentele bogate în magneziu sunt necesare pentru a ne asigura că activitățile celulare și funcțiile corporale biochimice sunt optimizate.

Proprietățile Magneziului

1. Magneziul este al patrulea mineral deosebit de util din organismul uma  Participă la mai bine de 300 de procese metabolice între care cel care reglează nivelul zahărului din sânge. Carenţa de magneziu este asociată cu rezistenţa la insulină, simptom care duce la diabet şi alte boli cronice.

2. Magneziul participă la distribuirea eficientă a potasiului, calciului şi a altor nutrienţi la nivel celular asigurand sănătatea inimii. Potrivit unui studiu din 2006, apărut în publicaţia Modern Nutrition in Health and Disease, toţi aceşti nutrienţi favorizează sănătatea nervoasă, musculară şi un ritm cardiac normal.

3. Magneziul participă la buna funcţionare a sistemului osos la fel ca si calciul. Aproximativ 60% din magneziu se găseste la nivelul oaselor, restul fiind stocat la nivelul țesuturilor și organelor. Împreună cu calciul şi cu vitamina D, magneziul fortifică sistemul osos.

4. Magneziul este un puternic detoxifiant considerat un adevărat purificator pentru organism. Metalele grele, substanţele chimice din mediul înconjurător sau din alimentele nesănătoase, pesticidele şi ierbicidele, precum şi alte toxine care ne pătrund în corp şi ne atacă organele vitale sunt neutralizate şi eliminate mai uşor dacă nivelul de magneziu este în limite normale.

O rezervă suficientă de magneziu poate scădea riscul de cancer. Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition.

Știind aceasta, cum păstrezi cantități mari de magneziu în corpul tău?

Consumă mâncarea potrivită!

Listă a alimentelor bogate în magneziu

1. Migdale – Migdalele, care conțin, de asemenea, acizi grași omega-3 ideali pentru inimă si va ajută sa scădeți în greutate. Vă fac să vă simțiți sătui mai mult timp. Acestea conțin 105 miligrame de magneziu la ¼ ceașcă. Una dintre cele mai bune modalități de a obține doza zilnică de migdale este de a le presăra pe salate și deserturi.

2. Banane – Bananele, pe lângă faptul că conțin magneziu, mai conțin și potasiu, susținând funcționarea sănătoasă a inimii. Ele pot fi făcute smoothie (tocate în blender), pot fi adăugate într-un castron de fulgi de ovăz, așezate pe o felie de pâine prajită unsă cu unt de arahide, sau consumate așa cum sunt. O banană de dimensiuni medii conține 33 mg de magneziu.

3. Semințe de dovleac – Semințele de dovleac, conțin de asemenea o cantitate mare de fibre și de magneziu, îmbunătățesc funcția sistemului digestiv. Ele pot constitui componenta crocantă la salate. 28 de grame de semințe de dovleac este echivalentă cu 74 mg de magneziu.

Alimentație Inteligentă

“Magneziul ajută la Creșterea densității osoase”

4. Lapte proaspăt neprocesat– Laptele, care este de asemenea bogat în potasiu, proteine, vitamina B12 (cobalamina) și vitamina D, este și plin de magneziu. Astfel, susține sănătatea oaselor. O ceașcă de lapte crud proaspăt are 27,8 mg de magneziu.

5. Ovăz– Făina de ovăz, care conține vitamina B9 (folat), potasiu, fibre dietetice și acizi grași omega-3, poate menține nivelurile de colesterol în limite normale. O ceașcă de fulgi de ovăz gătit conține 57,6 mg de magneziu.

6. Mazăre – Mazărea, care furnizează corpului proteine, potasiu, vitamina A și vitamina C, susține si sănătatea ochilor și a pielii. O ceașcă de mazăre este echivalentă cu 48 mg de magneziu.

7. Semințe de susan– Semințele de susan susțin funcția sexuală, datorită prezenței zincului în ele 28  de grame de semințe de susan prăjit conține 101 mg de magneziu. O rețetă delicioasă bogată în magneziu este să amestecați semințele de susan într-un castron cu fulgi de ovăz fiert. Puteți adăuga fructe variate uscate.

8. Semințe de floarea-soarelui – Semințele de floarea-soarelui mențin puterea oaselor, datorită conținutului ridicat de calciu, și mențin nivelurile sănătoase de colesterol, datorită conținutului de grăsimi polinesaturate. Un sfert de ceașcă de semințe de floarea-soarelui conține 128 mg de magneziu.

9. Caju– Caju-ul, care conține vitamina B9 (folat), vitamina K și fier, ajută organismul să mențină fluxul sanguin regulat. Un sfert de ceașcă de caju vă va oferi 89 mg de magneziu. Caju-ul este cel mai bine consumat ca atare, dar poate fi adăugat la diferite salate și deserturi.

10. Tofu organic nemodificat– Tofu, care pe lângă magneziu, mai este bogat în fier, este un alt aliment care susține funcția inimii. O jumătate de cană de tofu este echivalentă cu 37 mg de magneziu. Tofu rămâne unul dintre produsele alimentare cele mai versatile și poate fi gătit într-o varietate de moduri, pentru a se potrivi fiecărui gust. Una din rețetele cu tofu poate conține chiar și câteva dintre celelalte ingrediente enumerate mai sus.

Citește și “Magneziu Combate Eficient Depresia”

spanac, fasole, linte in castroane - contin magneziu
Alimentație Inteligentă

“Magneziul relaxează nervii și mușchii”

Într-o porție de 100 de grame, doza de Mg este următoarea:

 • Fasole gătită: 37 mg
 • Alune: 175 mg
 • Varză albă: 57 mg
 • Germeni de grâu: 336 mg
 • Kelp / alge marine: 760 mg
 • Alge roșii: 220 mg
 • Melasă: 258 mg
 • Mei: 162 mg
 • Tărâțe de grâu: 490 mg
Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

1 Comment

 1. Ylyan

  Un mineral f important,intre altele pt organismul omenesc. F bun si absolut necesar ca toti sa cunoastem beneficiile lui si lista cu cantitatile alimentelor care il continua. Multumim 🥬