Cum se nasc culorile?

by | Apr 2, 2016 | Cromoterapia, Terapii Complementare

Este evident pentru fiecare dintre noi ca starea de spirit ne este influentata foarte mult de culori.

Pornind de la acest adevar fundamental, s-a dezvoltat inca din cele mai vechi timpuri cromoterapia. Folosirea culorilor drept medicament pare, la prima vedere, extrem de ciudata. Pentru cei sceptici si materialisti combaterea starilor depresive prin purtarea unor haine de culoare rosie de exemplu pare de necrezut.

Din cele mai vechi timpuri insa, oamenii au fost constienti de simbolistica culorilor care a ramas pana in zilele noastre neschimbata.
Zeul divin egiptean Thot era stapanul culorilor, iar zeita Isis se folosea de anumite proprietati ale culorilor pentru a-si trezi anumite calitati. Grecii, romanii si chinezii cunosteau proprietatile culorilor si le foloseau cu succes in diferite terapii.
Indienii asociau buna functionare a asa numitelor chakre cu anumite culori dominante.

Pentru o mai buna intelegere a acestor elemente o intrebare bine-venita este: cum se nasc culorile?

Lumina este practic responsabila de nasterea culorilor. Daca nu ar exista lumina nu ar exista nici culori. Pentru a vedea colorile este necesar sa beneficiem de o sursa de lumina naturala sau artificiala (cum este lumina neonului, flacara lumanarii, focul, becul, etc.).

Lumina are ea insasi o culoare, care se numeste culoare primara.

Albul contine toate culorile curcubeului. Ca si albul, nici neagrul nu este o culoare propriu-zisa, ci simbolizeaza in esenta lipsa culorilor.
Nu exista lumina neagra. Negrul simbolizeaza absorbtia culorilor, reflectand nicio culoare.

Fara un impuls luminos nu ar putea exista simtul vazului, care are ca punct de plecare ochiul, acesta continand receptori sensibili la lumina, asa numitele conuri si bastonase.

Pentru a vedea culorile este nevoie de multa lumina.

Ca o curiozitate, ochiul omului poate distinge in jur de cinci milioane de nuante de culori deosebite, femeile fiind mai sensibile la culori decat barbatii.

Un fapt extrem de interesant este acela ca unele printre persoanele care sufera de orbire pot distinge culorile cu ajutorul pielii (aceasta particularitate se numeste vedere prin piele).

Spectrul de culori poate afecta mintea si corpul, de asemeni, dovada in aces sens fiind si aura umana pe care doar putini dintre noi o pot observa.

Fiecare stare emotionala sau mentala raspunde la o anumita culoare, de aici si folosirea culorilor in terapiile complementare, pentru a intari sistemul imunitar si a asigura insanatosirea pe cale naturala.

Culorile sunt sinonime cu viata insasi, intr-un univers monocrom viata ar inceta.
Interesant este si faptul ca fiecare coloare reflecta in mod diferit lumina: alb si crem 70-80%, verde deschis 57%, albastru inchis 40%.

Odata cu schimbarea mediului cromatic, se modifica si undele electromagnetice.

Echilibrul psihic uman depinde in mare masura de prezenta in viata noastra a tuturor culorilor.

De aici se deduce ca folosirea vestimentatiei, a diferitelor pietre pretioase de diferite culori, a sticlelor colorate sunt doar cateva modalitati de folosire in mod intelept a proprietatilor culorilor.

In afara acestor modalitati, de mare folos ne este si lampa de cromoterapie.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.