Puterea Vindecatoare a Hreanului e Unica si Aproape Gratuita – Retete cu Hrean

by | Oct 11, 2016 | Fitoterapia, Terapii Complementare

terapia cu hrean
Hreanul sau Armoracia rusticana brassicaceae este folosit de peste 3000 de ani.

Hreanul – Un Remediu Natural Străvechi

Hreanul este folosit de mult timp ca planta medicinala, dar codimentul hrean, dateaza abia de la sfirsitul secolului al XVI.

Hreanul japonez-Wasabi, are aceeasi aroma intensa dar putin mai amara.

Inca din vremea antichitatii, hreanul, era un leac pretuit atat de greci cat si de romani, legendele spun ca hreanul era cunoscut si de daci care ii spuneau „usturonila”. Se povesteste ca frunzele crude de hrean, legate pe frunte, alungau durerile si limpezeau mintea. Din radacina data pe razatoare se cocea turte cu care se vindeca „galcile”( inflamatiile de gat).

Turta de hrean ras, malai, mei, miere de faguri si sare, toate puse pe piele de cal se puneau pe gat la “galci”. Contra “galcilor” se manca hrean si bea rachiu (tuica).

La amigdalita, se radea hreanul apoi se amesteca cu faina de grau si apa calda facandu-se o pasta care se aplica la gat, iar ceaiul de flori de hrean alunga cele mai grele raceli. Petele de pe obraz se spalau cu otet amestecat cu hrean ras.

In alte parti, pentru petele de pe obraz, piept si maini, se punea o mana de hrean taiat bucatele intr-o sticla, se turna peste el un sfert de kg de otet bun si se lasa 5-6 zile, apoi se muia o carpa cu care se stergeau petele in fiecare seara. Ceaiul din frunze indulcit cu miere se lua contra racelii. Contra durerilor de dinti se lua hrean fiert cu vin.

Pentru stomatita se lua o lingura de hrean, se punea intr-un sfert de litru de rachiu, se lasa 24 ore, apoi se strecura si se facea gargara de 3 ori pe zi. La raceala grea cu fierbinteala se infasura tot trupul bolnavului cu hrean ras. Cu aceasta se faceau si legaturi la durerile de picioare si bai contra reumatismului.

Se folosea si in nevralgii, cind unii il amestecau cu faina de grau si miere facand un aluat care se punea pe locul dureros. Tot pentru dureri – o turta din faina de grau cu hrean ras si otet. Se punea si la sale pentru durerea de rinichi. Se mai lua pentru afectiunile vezicii si contra pietrelor la rinichi. Era un leac obisnuit contra bolilor de plamani. Contra tusei se folosea zahar candel si hrean ras.

In timpurile noastre, hreanul a decazut din vechea lui glorie, se foloseste mai rar ca medicament, fiind mult mai cunoscut ca si picanterie alimentara.

Utilizari Medicale ale Hreanului:

In tratatele ayurvedice se indica gustul picant, virya – fierbinte, avind calitatea de fulgerator, ce il face extrem de eficient in tratarea bolilor reumatice si ale cailor respiratorii superioare. Radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si vitamine din complexul B) si minerale, ceea ce insemna ca este ideala in consumul fara tratament termic, pentru a nu distruge mai ales vitamina C, care este atat de sensibila la temperatura. Numeroase leacuri populare pun in valoare acest „arsenal” de principii active ale hreanului pentru tratarea celor mai diverse boli.

Partile folosite: In cazul hreanului, cel mai des utilizate sunt radacinile, dar primavara, frunzele tinere de hrean pot fi consumate in salate. Gustul iute si intepator al hreanului e dat de compusii care se gasesc in radacina.

Hreanul – Compozitie Chimica

Radacina hreanului (Radix Armoraciae) contine:

– protide, hidrati de carbon;
-minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor;
-vitaminele: A, B1, B2, C;
-glicozida sinigrozida, glicozizi sulfurati, mirozina, ulei volatil, acizii: clorhidric, sulfuric, carbonic si silicic precum si substante antibiotice (fitoncide). Hreanul conţine de 2 ori mai multa vitamina C decat lamaia.

Beneficiile Hreanului:

Hreanul este considerat in mod traditional drept un antibiotic natural si are o putere vindecatoare unica si aproape gratuita.

1. Hreanul are actiune antiscorbutica datorita vitaminei C

2. Hreanul are o proprietate revulsiva si rubefianta datorita unei glicozide (sinigrozida) care, prin hidroliza pune in libertate un aglicon volatil (izosulfocianat de alil) identic cu esenta de mustar. Hreanul excita mucoasele fiind revulsiv, rubefiant, sau chiar lacrimogen, face ca secretiile interne sa fie mai masive, ajuta la eliminarea bilei, face ca si secretiile nazale si salivare sa fie mai abundente. Folosit extern, hreanul este un revulsiv puternic, ajutand la diverse cazuri in care se doreste refacerea circulatiei sangelui.

Revulsiv= prin aplicarea pe piele provoaca deplasarea spre piele a sangelui stagnat intr-un organ sau intr-o regiune inflamata a corpului.
Rubefiant= care irita și inroșește pielea

3. Hreanul are actiune antiseptica, antiinflamatoare, bacteriostatica tot datorita acestor compusi ai hreanului, care se elimina atat pe cale respiratorie cat si renala,

4. Hreanul este un bun aperitiv pentru ca determina stomacul la o mai rapida functionare.

5. Hreanul ajuta in anemie sau chiar in convalescenta.

VITAMINA C LA PATRAT – REȚETELE CU HREAN SURSĂ DE SĂNĂTATE

6. Hreanul are o actiune diuretica si ajuta la o mai buna functionare a rinichilor.

7. Ajuta la functionarea normala a inimii in acest sens medicina chineza populara foloseste pe scara larga “cura apiterapeutica de miere cu hrean”

Hreanul este folosit extern: in zone inflamatorii articulare, boli reumatismale, circulatie periferica deficitara, dureri de cap, mialgii, nevralgii, sciatica, inflamatii ganglionare, degeraturi, eczeme, nevralgii, inclusiv cele intercostale, pareze faciale, parodontoza.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments