Postul si Vindecarea

by | Aug 25, 2016 | Terapia cu apă, Terapii Complementare

De mii de ani, postul este folosit ca modalitate curativa de vindecare, dovedindu-se a fi o terapie de o eficienta cu totul exceptionala.

Chiar si atunci cand nu mai exista nici o sansa de vindecare intr-o maladie grava ( cum ar cancerul si scleroza in placi-vezi terapia lui Valeriu Popa de vindecare prin post cu apa distilata), postul, insotit de credinta in vindecare, ramane ca ultima salvare, ca o “rampa” a miracolelor.

Cateva spicuiri din istoricul postului, ca metoda de vindecare:

Acum cateva mii de ani, vindecatorii din templele lui Asklepios ale Greciei Antice ii puneau pe cei grav bolnavi sa posteasca si sa aduca jertfe zeilor, implorandu-le vindecarea. Preotii insisi posteau complet si se rugau o zi si o noapte, pentru a li se revela modalitatea prin care sa isi ajute bolnavii.

In Egiptul antic, in China, in Tibet, postul era considerat un mijloc extrem de eficient de vindecare, de multe ori cuplata cu folosirea decocturilor si infuziilor de plante medicinale, pentru a grabi purificarea si vindecarea bolilor. Insisi medicii din acele timpuri aveau o alta atitudine in fata postului.

Fondatorii stiintei Ayurveda care au obtinut revelatia acestei stiinte extrem de eficienta s-au rugat si au postit; de aceea, remediile ayurvedice, mai drastice sau mai blande, sunt diferite forme de post.

In Romania, pana acum mai putin de un secol si jumatate, postul a fost un adevarat mod de viata. Oamenii tineau minte sucesiunea evenimentelor, orientandu-se dupa cele patru perioade principale de post ale anului. In bolnitele (micile spitale) pe langa manastiri, postul era la mare cinste. Unii vraci populari, cum erau cei din faimoasele cete de tamaduitori – calusarii, tineau post negru inainte de a incepe demersurile de vindecare. Pe atunci, calusarii era un ritual romanesc ancestral de vindecare, care trebuia pregatit ca atare de cei care participau la el.

Postul este o actiune de renuntare la hrana, realizata cu intentia de vindecare si/sau de trasformare personala.

Exista diferite forme de post, asociate sau nu cu diferite practici spirituale gen rugaciune, meditatie, contemplare, interiorizare, dar toate conduc la purificare, detoxifiere, regenerare, rafinare, elevare, intarirea vointei, vindecarea trupului, mintii si sufletului.

Postul mobilizeaza resurse uriase ale organismului, existand in acest sens numeroase cazuri studiate stintific, cel mai renumit fiind al marii mistice crestine, care a trait in post complet – cazul celebru al lui Therese Neumann, care a trait 30 de ani fara sa se hraneasca cu alimente. Postul este suportul prin care omul poate apela la alte surse decat cele legate de hrana fizica, resurse care pot fi vitale, mentale sau spirituale.

Diferenta intre dieta si post, in vindecare:

Medicina alopata, in general, trece postul la categoria de regim alimentar, dar, in realitate, nu se poate face o echivalenta intre post si regim alimentar, deoarece notiunea de post este mult mai ampla.

Vom da cateva criterii de diferentiere intre post si regim alimentar si pentru aceasta, trebuie sa intelegem ce este un regim alimentar.

1. Regimul alimentar vizeaza in general eliminarea unor obiceiuri gresite de alimentatie care au generat predominantele si declasarea bolii, apoi, prin corectarile date de noul regim alimentar, bolnavul isi extrage elementele nutritive, astfel incat boala se vindeca. Deci atunci cand consumam si alimente in intervalul de 24 de ore, postul devine regim alimentar, mai mult sau mai putin sever.

2. In post, se patrunde mult mai profund in straturile constiintei fiintei umane, generand mutatii profunde, atat la nivelul corpului fizic, cat si in minte si in suflet. Dincolo de parerea generala superficiala despre post ca o privare de alimente, se afla o complexitate impresionanta de fenomene generate de angrenarea constienta a fiinte umane.

Ce este postul?

In post, se consuma in general, doar apa cat mai pura si atunci il numim post complet sau negru, dar exista si un post extrem de eficient, in care pe langa apa, se consuma si tratamentele de plante medicinale indicate in vindecarea respectivei boli; dar atentie, postul nu include si alimente (hrana).

In general, postul trebuie sa aiba o tinta clara, de vazut si arta consacrarii si o intentie ferma de vindecare a respectivei boli, avand deci conotatii profund trasformatoare asupra intregii fiinte.

De aceea, infometarea nu se poate numi post, desi, la exterior pare identica; totusi, conteaza extraodinar de mult intentia cu care realizam postul, pentru ca omul este mai mult decat un corp si o minte si valentele postului trec de nivelele vizibile ale noastre, purificand si trasformand in adancime radacina problemelor cu care ne confruntam. De aceea este si numita uneori si vindecare miraculoasa. De cele mai multe ori, nici nu constientizam cum de un post tinut cu regularitate o zi pe saptamana ne-a scutit de multe rele, care nici nu se manifesta in corpul fizic.

Concepul de purificare, de detoxifiere in cazul postului nu se refera doar la la simpla eliminare a unor substante toxice din organism, ci are si darul de a actiona asupra fiecarui aspect din fiinta umana, fiind astfel si un prilej de curatire a mintii si a sufletului.

Cine nu si-a schimbat niciodata obiceiurile alimentare, cu greu poate realiza ce influenta puternica au acestea asupra comportamentului, tendintelor si actiunilor umane. Modificarea alimentatiei in timpul postului este facuta, bineinteles, in sensul unei purificari, motiv pentru care si tendintele si comportamentele noastre vor trece in timp printr-un proces de schimbare, de trasformare benefica.

Influenta alimentatiei in timpul postului, in sensul unei purificari globale a omului, nu este insa singular.

Postul este cu adevarat post doar atunci cand urmarim un scop superior, inaltator.

In acest proces numit purificare, vom observa ca si gandurile capata o orientare pozitiva, mintea se linisteste, apare acea numita stare sattva-ica de constiinta, emotiile se purifica si ele, apar stari noi de iubire, compasiune, iertare, ce isi fac mai rapid aparitia in campul constiintei noastre; altfel spus, sufletul nostru respira si ii dam si in acest fel posibilitatea sa se exprime.

Citeste si “Ce este Terapia cu Apa?”

Atunci cand postul este angrenat cu forta, convingere, si aspiratie, aceste stari launtrice bune, armonioase, curate, nu intarzie sa apara si atunci sunt create permizele psihologice pentru orice proces de vindecare, si chiar mai mult, efectele sale pot fi stabilizate si mentinute perioade indelungate de timp.

Vom continua in articolele urmatoare sa vorbim despre virtutiile postului, vom oferi date stiintifice legate de post si modul corect de realizare in functie de constitutia ayurvedica a fiecarei fiinte umane.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.