
Sper să încercați acest pesto de păpădie în această primăvară! Cu siguranță poate deveni una din rețetele preferate.
Această rețetă de pesto de păpădie este destul de standard, cu câteva modificări minore. În primul rând, frunzele de păpădie înlocuiesc busuiocul, făcându-l excelent pentru digestie și pentru ficat.
Adăugarea de coajă și suc de lămâie temperează amărăciunea frunzelor de păpădie, iar turmericul și piperul negru conferă pesto-ului proprietăți antiinflamatoare.
Considerată de mulți doar o buruiană, păpadia este o plantă cu multiple proprietăți medicinale și care poate fi folosită în foarte multe rețete. Atât frunzele cât și florile pot face deliciul zilelor de primăvară.
Principiile active îi conferă păpădiei puternice proprietăţi diuretice — vechiul nume franţuzesc al plantei era „pipi-In-pat”. Păpădia este adesea folosită pentru stimularea urinării în cazul retenţiei de apă, în cazul bolilor renale, celulitei şi obezităţii. Păpădia conţine potasiu, care îl înlocuieste în organism pe cel pierdut când creşte producţia de urină. În plus, rădăcina este diuretică şi uşor laxativă. Studii efectuate pe animale au confirmat efectul diuretic al păpădiei.
Sterolii din frunze actionează asupra vezicii biliare şi a ficatului şi stimulează secreţia şi excreţia de bilă, toate acestea ajutând la curăţarea corpului de toxine şi de metaboliţi. Din aceste motive, preparatele din frunze de păpădie sunt recomandate pentru dizolvarea litiazei colecistice; se pare că au şi efect asupra afecţiunilor cutanate si a reumatismului.
Un studiu efectuat pe animale a demonstrat că un preparat care conţine păpădie poate scădea glicemia, recomandând această plantă pentru tratarea diabetului.
Acestă rețetă este una vegetariană pentru că folosește parmezan, însă ea poate fi modificată și pentru dieta vegană.
Ai gătit vreodată cu păpădie? Care este rețeta ta preferată?

Pesto de Păpădie
Echipament
- Mixer
Ingrediente
- ½ cană nuci de pin
- 3 buc. căței de usturoi, tocat
- 2 căni frunze proaspete de păpădie mărunțite
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură coajă de lămâie sau mai puțin½
- ½ cană ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță curcumă
- ½ linguriță piper proaspăt măcinat sau după gust
- ¼ cană parmezan ras
Instructiuni
- Puneți toate ingredientele, cu excepția parmezanului, într-un blender sau robot de bucătărie. Procesați până la omogenizare. Dacă rezultatul este prea gros, adăugați încet un pic mai mult ulei de măsline.
- Adăugați parmezanul și continuați să amestecați până când amestecul are consistența dorită .
- Se păstrează la frigider maxim 3 zile.

Trebuie sa profitam din plin de primavara si de orice frunze comestibile, incepand cu papadia,in martie-aorilie sa nu ne lipseasca… Nu stiu daca in vara se mai pot folosi frunzele… Multumim pt súper reteta, se poate adauga,si la salate.🌿