Muzicoterapia sau magia sunetelor

by | Dec 10, 2015 | Muzicoterapia, Terapii Complementare

Profesorul de psihiatrie Stanislav Grof s-a ocupat cu studiul muzicii, prezentându-si concluziile in cartea „The Adventure of Self-Discovery”.

Inca din timpuri stravechi, muzica si ritmurile au fost principalele unelte ale culturilor samanice. Arhivele culturale antropologice contin nenumarate exemple ale folosirii muzicii drept catalizator sau inductor de stari modificate ale constiintei.

In societatea occidentala, muzica este utilizata doar ca fundal al unor activitati de recreere sau entertainment, fiind intalnita in localuri, la petreceri, in supermarketuri sau la locurile de munca, desi in aceste conjucturi ea nu are o importanta deosebita.

Cautatorul unor stari speciale de constiinta are nevoie sa stie sa isi aleaga muzica dupa anumite criterii si sa o  asculte in conditii speciale si cu aparatura de inalta performanta. Din pacate, aparatura de inalta performanta costa mult iar hobby-stii sunt tot mai putin dispusi sa cheltuie bani. Dar daca am privi mai atent relatia dintre o anumita muzica (mai speciala de felul ei) si o stare ameliorata de sanatate si echilibru emotional, atunci raportul dintre costuri versus beneficii nu ar mai fi o problema.

Meloterapia se bazeaza pe efectele benefice ale muzicii asupra functiilor neuropsihice. Terapia prin muzica si sunete a fost redescoperita de catre medicina moderna. In Occident, exista deja cabinete de psihoterapie, in care muzica de relaxare e folosita ca un supliment in completarea tratamentului alopat. Efectul benefic al terapiei prin muzica poate fi observat cu usurinta la pacientii cu hipertensiune, tulburari cardiace, insomnii si afectiuni psihice minore.

Este cunoscut faptul ca inaintea unor operatii foarte dificile, medicii din spitalele occidentale isi pregatesc pacientii cu ajutorul muzicii.

S-a constatat faptul ca muzica armonioasa ii ajuta pe pacienti sa se refaca mult mai repede in urma operatiei, iar perioada de convalescenta este redusa. Specialistii japonezi au constatat ca anumite cvartete din muzica clasica pot opri caderea parului, alte lucrari favorizeaza vindecarea unor fracture, iar muzica cu ritmuri armonioase poate favoriza iesirea din letargie a pacientilor depresivi. Meloterapia este folosita in strainatate cu succes si in tratamentul copiilor autisti care pot comunica prin intermediul muzicii cu persoanele din jurul lor.

Stanislav Grof a utilizat muzica pentru terapiile psihedelice, considerand ca muzica trebuie aleasa ca sa genereze reactiile psihice ale unui drog, pentru a-l indeparta treptat pe pacient de utilizarea acestuia.

In plus, Grof a observat faptul ca subiectul are nevoie de diferite tipuri de muzica in functie de accentul starilor emotionale. Aici distingem câteva grupe importante de muzici asociate unor stari.

Pentru cei care nu sunt melomani cu experienta, care sa cunoasca in acelasi timp legatura dintre anumite fraze muzicale si starile emotionale, este foarte greu de cautat si implementat cea mai buna si eficienta structura muzicala pentru obtinerea unui anumit efect emotional. O alta piedica in fata dezvoltarii meloterapiei o reprezinta legea dreptului de autor. Aceasta nu permite nici un fel de utilizare a muzicii de pe un anumit compact disc in alte scopuri decat cele declarate, cu atat mai putin ea nu permite modificarea si readaptarea unor secvente in scopul optimizarii rezultatelor. Trebuie cerute drepturi atat de la autor cat si de la producator (casa de discuri) iar aceste drepturi inseamna sume de bani care trebuie platite in avans, inainte de a fi utilizate intr-un cabinet de terapie, in cadrul unor sedinte platite de posibilii pacienti. Nici atunci insa aceste drepturi nu pot include vinzarea discurilor sau a unor discuri alternative, pe care pacientii sa le ia cu ei acasa.

In contextul utilitatii informatiilor prezentate in acest articol, tot ceea ce putem face este sa prezentam cateva surse de informare, nume de compozitori si lucrari mai importante, din care ulterior se pot extrage si mixa anumite fragmente muzicale de mare impact emotional. Cu toate acestea, recomandarile noastre pot fi considerate neobisnuite, deoarece nu apeleaza la asa numitele lucrari consacrate de meloterapie, precum muzica new age, care se produce in cantitati imense. Motivul principal este acela ca nu au decat rareori profunzimea unei muzici clasice special conceputa de a intari, genera si amplifica emotii. Aceasta nu inseamna ca acele zecii de mii de albume tip new age nu ar fi bune pentru asa ceva, mai ales pentru aceia care nu sunt specialisti cu experienta in meloterapie prin auditie muzicala si care nu si-ar putea crea propriile mixaje pe baza carora sa obtina rezultate de exceptie.

Rolul unui asemenea mixaj este de a crea o atmosfera speciala avand durata cat mai mare (tipic 30, pina la 90 minute sau chiar mai mult), timp in care ascultatorul devine acaparat si reuseste sa faca o imersiune completa in paradisul sonor al muzicii. El va face mereu noi si noi descoperiri la fiecare reaudiere a aceleiasi lucrari, astfel ca, uneori, nici dupa cateva mii de auditii, lucrarea nu devine perimata, plictisitoare, ci va produce efecte benefice ani la rindul. Din pacate, asta nu se intampla cu asa zisele albume destinate meloterapiei, care apar peste tot pe internet, uneori chiar si cu descarcare gratuita, puse la dispozitie chiar de autorii lor. Nu vom face comparatii nominalizate intre unii si altii, pentru a evita subiectivismul.

Pentru a mentine prezenta sonora neintrerupta cat mai mult timp posibil, este nevoie sa fie selectate acele portiuni din piesele muzicale, care sustin o linie melodica ce amplifica sau rezoneaza cu o anumita emotie.

Trebuie inlaturate toate celelalte fragmente care sunt asociate altor emotii, unele chiar nedorite precum stare de tensiune, suspans sau teama, avand in vedere ca muzicile la care vom face referire sunt coloane sonore pentru filme artistice.

Sa presupunem ca avem nevoie de reverie si relaxare pe o tema melodica foarte atractiva. Pentru aceasta, putem apela la cateva din coloanele sonore ale compozitorului James Horner, printre care amintim: Bicentennial Man Extended Version, The New World Extended Version, A Beautiful Mind, Spitfire Grill, Cocoon I si II extended versions, The Four Feathers, Field Of Dreams, Iris, Searching For Bobby Fischer, The Man Without A Face, Bobby Jones Stroke Of a Genius si Jack The Bear.

Odata ce am creat un folder cu piesele extrase, pe cit posibil, direct de pe CD-ul original, va incepe munca propriu-zisa de mixare si selectare a fragmentelor, eliminind pauzele nedorite si pasajele nedorite. Urmeaza mixarea si aranjarea muzicala, care necesita multa imaginatie creatoare muzicala, inspiratie artistica, si indemanare de a lucra cu programele de editare audio precum SoundForge sau CoolEditPro. Nu este un lucru greu de facut, dar necesita multa daruire, perseverenta, rabdare, audieri repetate, imersiunea in montajul final si descoperirea unor posibile greseli de mixaj, revenirea asupra proiectului si realizarea de noi corecturi si adaptari… dar ceea ce se obtine va produce rezultate exceptionale.

Pentru a experimenta o muzica imaginativa, se pot realiza montaje sonore complexe din Star Trek, setul de filme artistice pentru cinematograf, si Stargate SG1, respectiv Stargate Atlantis, avand coloanele sonore compuse de Jerry Goldsmith, James Horner, Cliff Eidelman, Joel Goldsmith, Don Davis, Dennis McCartney si altii.

Pentru o muzica gen fantasy, se pot utiliza cu succes secvente din coloane sonore precum precum: Edward Scissorhands Extended Version, The Land Before Time, Harry Potter (1 si 2) Extended Versions, Casper, Powder Extended Version, An American Tail, Return To Neverland, Malice, Shrek, Hocus Pocus, Peter Pan, The Beauty And The Beast, Alice In Wonderland Extended Version, Corpse Bride Extended Version, Lady In The Water Extended Version, I Am Legend Extended Version, Premonition etc.

Un alt set de coloane sonore din filme ar putea fi utilizate pentru a accentua prezenta sonoritatilor muzicii clasice orchestrale romantice precum: Standard operating procedure, The First Cry, Va, Vis et Deviens, La Jeune Fille Et Les Loups, Pride & Prejudice, What Dreams May Come, Highlander, Face Off, Rudy, Lovers Prayer, Lilo & Stitch (Academy Promo), Dad, Born On The Fourth Of July, Nine Months etc.

Alte secvente si mixaje pot fi grupate in functie de instrumentul dominant: pianul, vioara, harpa, orga de biserica sau coruri mixate. Aici amintesc numele unor compozitori contemporani foarte apreciati: Rick Wakeman, Rachel Portman, Philip Glass, James Horner, Ennio Morricone, Suzanne Ciani, Yanni, Zbigniew Preisner, David Hirschfelder, John Williams, Hans Zimmer, Klaus Badelt, precum si compozitorii clasici recunoscuti.

 

Cristian Muresan
Cristian Muresan

Autor şi self-trainer in dezvoltare personala, Cristian Mureşanu, promovez biotransformari celulare educate, într-o explicaţie vie şi plină de semnificaţii a modului în care am reuşit să declanşez acest fenomen şi mecanism fiziologic, momentan nedescoperit de către ştiinţa medicală. Imi place: arta si muzica de calitate, urmaresc cu interes stiinta si cunoasterea din toate punctele de vedere.
Mai multe informatii aici:
Biotransformări Celulare Şi Fiziologice Complexe

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.