Ghee sau Untul Clarifiat cel mai bun Ulei de Gatit cu o Valoare Imensa Medicinala

by | Jan 9, 2018 | Alimentație Inteligentă, Metabolism, Știința Vindecării

Despre ghee – Scurtă introducere

Exista o diferenta fundamentala intre untul obisnuit si untul clarifiat (ghee).

Ayurveda considera ghee ca fiind cel mai bun ulei pentru gatit, cu diverse beneficii pentru minte si corp, pe care le gasim scrise in textele stravechi.

Coeficientul de digerabilitate al untului clarifiat este de 96%. Fiind compus 100% din acizi grasi, gheea nu este inmagazinata de organismul uman, ci este consumata imediat.

Ce contine untul clarifiat (ghee)?

Ghee cuprinde acizi grasi cu lant lung, mediu si scurt, atat saturati cat si nesaturati. Ghee contine, deci, Omega 3 si Omega 6 (acizi grasi esentiali), precum si vitamine A, D, E si K, care sunt extrem de importante pentru oase, creier, inima si functionarea optima a sistemului imunitar.

Ghee este singura grasime, in afara uleiului de peste, care contine vitamina A si care mentine integritatea tesutului epitelial al intregului organism.

Ghee preparata din laptele organic al vacilor care pasuneaza este una dintre sursele naturale cele mai bogate in CLA (acid linoleic conjugat).

In cadrul prepararii untului clarificat, apa si componentele proteice, precum si unele grasimi sunt eliminate, ramanand astfel doar grasimea pura din unt, in felul acesta obtinandu-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit. Ghee bine preparata nu rancezeste, nu mucegaieste, putand fi tinuta la temperatura camerei saptamani si chiar ani la rand, fara a-si schimba proprietatile.

Istorie si Traditie – Ghee

Gheea, este numita „hrana zeilor” in traditia hindusa si denumirea sa in sanscrita este GRITA. Ea are deopotriva un rol sacru in cadrul ritualurilor religioase, unde picurarea untului clarifiat in focul ritualic simbolizeaza intretinerea focului sacru AGNI, sustinator al vietii. In mitologia hindusa, se spune ca PRAJAPATI, zeitate suprema hindusa, a creat ghee prin frecarea palmelor sale si l-a picurat in focul sacru AGNI, dupa care a dat nastere fiilor sai, asigurand astfel continuitatea vietii.

Ghee este cunoscuta in traditia Ayurveda de mii de ani ca avand un rol deosebit in vindecare. Ayurveda recunoaste ca ghee este parte a unei diete echilibrate din punct de vedere al Dosha-urilor si considera ca este cel mai bun ulei de consum.

Ghee are calitatea de uleios („snigda” in limba sanscrita) si onctuos. Este usoara, lubrifianta si hranitoare. Se considera ca ghee face vocea moale si melodioasa.

Din punct de vedere al medicinii chineze, untul clarificat (ghee) este yang. Din punct de vedere Ayurveda, ghee (untul clarificat) are gust dulce si efect post-digestiv rece („vipaka” in sanscrita), avand numeroase efecte: este bun pentru memorie, amplifica de asemenea discernamantul si este afrodiziac.

Traditia indiana spune ca untul clarifiat, cu cat este tinut mai mult, cu atat are efecte vindecatoare mai puternice. Varietatea numita „kumbhiighrta” este maturata timp de 10-100 de ani, iar cea numita „mahaghrta” este imbatranita peste 100 de ani. Se crede despre ele ca sunt tonice puternice si sunt atat de scumpe, incat nu se folosesc la gatit, ci doar in cadrul medicinii ayurvedice, unde sunt considerate adevarate panacee.

Medicina ayurvedica are foarte multe tratamente care se bazeaza pe ghee si foarte multe remedii din plante extrase in ghee. In afara Indiei, exista unele culturi care folosesc produse similare. Egiptenii produc „samna baladi”, identic cu ghee, ca procesare si mod de a gati. In Etiopia, exista „niter kibbeh”, care are insa un adaos de diverse condimente si, deci, un gust distinct si diferit de cel al ghee. Marocanii, in special berberii, matureaza ghee condimentata timp de cateva luni sau chiar ani, obtinand un produs numit „smen”. In Brazilia, exista un produs similar ghee, numit unt-la-sticla, sau unt al pamantului.

Exista astazi studii care demostreaza faptul ca ghee, cu cat este mai maturata, cu atat are efecte benefice mai multe. Iata lucrarea stiintifica: Indian Journal of Dairy Science 1980 Vol. 33 No. 1

„Un studiu comparativ al lactonei din ghee proaspata sau maturata, preparata din lapte de vaca si bivolita”. Autori: Wadhawa, B.; Bindal, M.; Jain, M.K. :
„Folosind metoda GLC (Gas-Liquid Cromatography), s-a demonstrat ca nivelele de gamma-lactone (C10 si C12) din ghee preparata din lapte de vaca si de bivolita erau comparabile, in timp ce delta-lactonele (C10, C12) erau mai scazute in ghee din laptele proaspat de vaca. In cazul pastrarii pe o perioada anume, gamma-lactonele au aratat o scadere de 20-28% dupa 100 de zile si de 48-71%, dupa 200 de zile. Pe de alta parte, delta-lactonele au aratat o usoara crestere (2-12,5%) in cazul maturarii ghee. Aceste variatii ale diferitelor lactone pot contribui la pierderea gustului ghee.”

preparare ghee in bol

Beneficii ghee din punctul de vedere al stiintei ayurvedice

In Ayurveda, ghee este un ingredient de baza, impartasind beneficiile celor mai valorosi acizi grasi esentiali fara problemele legate de colesterolul oxidat, de acizii grasi trans sau grasimi hidrogenate. Este de asemenea rezistenta la atacul radicalilor liberi, nu contine sare si nici lactoza.

Contine acid butiric, un acid gras cu proprietati antivirale.

1. Absorbtie – Ghee este un ulei care se combina cu nutrientii liposolubili si cu plantele, ajutandu-le sa penetreze peretii celulelor lipidice din corp. Deci, este un absorbant foarte bun; daca o amestecam cu orice planta medicinala, va ajuta foarte mult componentele active ale acelei plante sa penetreze celulele corpului nostru.

2. Conservare – Ghee nu trebuie sa stea la frigider pentru ca nu contine deloc apa, deci va conserva foarte bine toate plantele sau alimentele pe care le punem in ea. Cu timpul, ghee se matureaza si capata un gust usor amarui; aceasta inseamna ca ghee este gata pentru orice tratament.
In multe formule clasice ayurvedice, ghee maturata 5 pana la 10 ani este foarte recomandata.

3. Digestie – Ayurveda spune ca ghee este un lubrifiant foarte bun pentru stomac, reparand mucusul si echilibrand acizi gastrici. Este foarte indicata pentru digestie si asimilarea nutrientilor, chiar si pentru persoanele care sunt intolerante la lactoza. Mareste focul digestiv prin racorire post-digestiva si alcalinizare.

4. Minte – Textele ayurvedice precizeaza ca ghee este o grasime foarte sanatoasa si echilibrata pentru organism, foarte benefica pentru memorie si invatare. Contribuie de asemenea la sanatatea vederii, a vocii, a inteligentei si la functionarea creierului.

5. Detoxifiere – Ghee este foarte buna pentru eliminarea toxinelor (impiedica acumularea de toxine numite „Ama” in medicina Ayurveda) si echilibreaza Pitta Dosha cu Vata.

6. Rasayana – Ghee a primit pretiosul titlul de „Rasayana” in Ayurveda, fiind printre alimentele care contribuie la sanatate, longevitate si bunastarea organismului in general. Este de asemenea Rasayana (reintineritor) si pentru ochi.

7. Ojas – Ghee mareste cantitatea si calitatea spermei si ovulelor – Ojas (imunitatea noastra, stapanul coordonator al mintii si corpului); aceasta inseamna o fertilitate sporita si copii mai sanatosi.

Citește aici și:

7 UNGUENTE CU GHEE SI PLANTE MEDICINALE FACUTE IN CASA

BENEFICIILE VINDECĂTOARE ALE CONSUMULUI DE GHEE

PREPARARE GHEE SI UTILIZARE INTERNA

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments