Echilibru Yin-Yang in alimentatie

by | Apr 27, 2018 | Conceptul Yin-Yang, Știința Vindecării

Ce reprezinta Yin si Yang?

In tratatul “Realitatii evidente” se mentioneaza: “yin si yang sunt legile cerului si ale pamantului; ele reprezinta in fond marele cadru pentru orice aspect, fiinta sau fenomen, ele sunt parintii schimbarilor, radacina si inceputul vietii si al mortii…

Prin urmare, yin si yang, sunt cele doua principii fundamentale din Univers, prin a caror interactiune neincetata, ia nastere intreaga manifestare.

Ele sunt doua forte infinite, opuse ca sens, dar complementare. Le regasim in orice fenomen din Natura, indiferent de gradul de organizare al materiei la care ne referim: particule subatomice, atomi, molecule si chiar sisteme planetare, galaxii.

Chiar si in sfera fiintei umane se manifesta constant cele doua tendinte fundamentale, in proportii diferite, variind de la o persoana la alta. Aceste energii interactioneaza in permanenta, proportiile lor variind in functie de stilul de viata, de alimentatie, de atitudinile si gandurile pe care le vehiculam in mod preponderent.

Starea de echilibru intre cele doua energii duce la sanatate, pe cand dezechilibrul lor (excesul sau predominanta constanta a uneia dintre aceste energii) va duce la aparitia bolilor. Uluitor este insa ca civilizatia moderna sufera de multe boli grave, majoritar, cu predominanta yin, asa cum ne vom putea da seama din scurtele descrieri de mai jos.

Ce putem face pentru a echilibra Yin si Yang?

Alimentatia este una din sursele de vindecare. Traditia orientala afirma ca fiinta umana isi poate echilibra, armoniza intreaga sructura respectand un regim alimentar, conform principiilor yin-yang.

Astfel, o fiinta preponderent yin va consuma alimente cu predominanta yang, iar o fiinta preponderent yang va urmari sa consume alimente cu predominanta yin.
Pentru aceasta insa, alimentele si bauturile trebuie sa fie perfect naturale, neprelucrate industrial, fara adaosuri chimice de sinteza si netratate artificial.

Care sunt caracteristicile energiei de tip Yin?

Energia de tip Yin este o energie specific feminina, lunara, de polaritate (-). Ea este conexa cu apa. Prin urmare, acestui tip de energie ii sunt asociate frigul, umezeala, intunericul, nemiscarea, orientarea spre exterior, inhibitia si slabiciunea.

Persoanele la care  predomina excesiv energia de tip Yin, cazul cel mai des intalnit, au o tendinta accentuata catre comoditate, lene, obezitate, acumulare de apa. Sunt persoane lipsite de vointa si, pe masura ce energia de tip Yin creste, devin tot mai receptive, depresive, anxioase. Diabetul, cancerul, bolile cauzate de caderea sistemului imunitar sunt boli ale civilizatiei moderne si sunt provocate de excesul energiei Yin.

La accentuarea acestor stari contribuie si alimentele care sunt predominat consumate de populatie si care sunt predominant Yin.

Care sunt caracteristicile energiei de tip Yang?

Energia de tip Yang este o energie specific masculina, solara, de polaritate (+). Ea este asociata cu focul. Acestui tip de energie ii sunt specifice caldura, uscaciunea, lumina, dinamismul, miscarea, interiorizarea, excitatia si potenta.

Persoanele care se confrunta cu un exces Yang sunt slabe, chiar le este dificil sa se ingrase, sunt  agitate, usor iritabile, nervoase, agresive. Hipertensiunea, febra, spasmele, contractiile, hemoragiile, aciditatea, senzatiile de arsura, roseata sunt date in general de excesul energiei Yang.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments