Dieta alcalina sau dieta Young

by | Aug 3, 2015 | PH, Știința Vindecării

Dr. Robert O’Young, in cartea sa “Miracolul PH pentru o sanatate perfecta” noteaza:

“Opt din zece cauze de deces in prezent in America sunt legate de dieta. A manca alimentele potrivite si a lua cele mai bune substante nutritive in mod echilibrat va va ajuta enorm, miracolul pH inseamna doar simplele secrete ale combinatiilor corecte. Se pare ca singura masuratoare mai importanta pentru sanatate este pH-ul sangelui si al tesuturilor – cat de acid sau de alcalin este. Diferitele zone ale corpului au diferite nivele ideale de pH, dar pH-ul sangelui este cel mai graitor dintre ele.
Asa cum temperatura corpului este reglata in mod foarte strict, asa si sangele trebuie mentinut intr-un domeniu foarte ingust de pH usor basic sau alcalin. Corpul va face eforturi mari pentru a-si mentine acest pH, inclusiv provacand dezastre asupra altor tesuturi sau sisteme.Nivelul pH al lichidelor noastre interne afecteaza fiecare celula din organism. Intregul proces metabolic depinde de mediul alcalin. O hiperaciditate cronica va coroda tesutul si daca este scapata de sub control, va intrerupe toate activitatile si functiile, de la bataia inimii pana la combustia neurala a creierului. Cu alte cuvinte, hiperaciditatea interfereaza cu viata insasi. Ea se afla la radacina tuturor bolilor si tulburarilor.”

Obiectivul programului dat de doctorul Robert O’Young este de a realiza echilibrul alcalin in corp.
Asa cum temperatura corpului trebuie mentinuta la 37,5grade C, sangele nostru e mentinut ideal la pH=7.365, adica foarte usor basic. Indicele pH al urinii poate furniza cea mai buna estimare a ceea ce se intampla in tesuturile corpului, dar nu este intotdeauna precis.

Boala fiziologica este aproape intotdeauna rezultatul a prea mult acid care afecteaza echilibrul pH-ului din corp in asemenea grad, incat obliga corpul sa manifeste simptome de boala.

Simptomele pot fi expresia acelui stres. Toate mecanismele de reglare a organismului, respiratia, digestia, producerea de hormoni, lucreaza pentru echilibrarea raportului foarte fragil acid-baza.

Corpurile noastre fizice nu pot tolera excese mari de acid. In stadiile timpurii ale dezechilibrului, simptomele ar putea sa nu fie foarte intense si cuprind fenomene ca: eruptii cutanate, dureri de cap, raceli, gripe si probleme cu sinusurile.

Pe masura ce situatia scapa de sub control, apar situatiile mai serioase, organele si sistemele slabile incep sa cedeze, avand ca rezultat disfunctii ale glandelor: tiroida, suprarenale, ficat, etc.

Daca pH-ul tesutului deviaza prea mult spre partea acida, nivelul de oxigen scade si metabolismul celular inceteaza; cu alte cuvinte celulele mor. De altfel, se stie ca, in momentul mortii, corpul fizic devine extrem de acid. O data ce corpul se opreste din respirat, nivelul de oxigen bineinteles scade creand un mediu anaerob in care microorganismele prospera.

Cu o dezvoltare excesiva a microorganismelor in corpurile fizice in viata, care sunt preponderant acide, acest proces se pune in miscare prematura, fermentii si fungii isi incep treaba inca din timpul vietii.

Microorganismele nu au nimic rau intrinsec, ele sunt prezente in mecanismul de reciclare a celulelor moarte, iar noi cunoastem ca, in intervalul de 7 ani, toate celulele corpului fizic se regenereaza, deci odata la 7 ani, suntem costituiti din celule complet noi. De aceea, se spune ca, daca tii un anumit regim timp de 7 ani, in celulele tale nu se mai regaseste nici un element din ce ai consumat inainte de acel interval. Este interesant de studiat cauza pentru care totusi, timp de 7 ani, celulele canceroase, raman in corp. Studiile arata ca exista o informatie scrisa in codul genelor (in ADN-ul nostru), care trasmite si la noua celula formata tiparul modificat al cancerului. Despre acest subiect al geneticii vom mai reveni.

Pentru a preveni inbolnavirile, este suficient sa fim atenti la nivelul pH-ului. Daca scade mult pH-ul, sangele incepe sa extraga minerale alcaline din tesuturi, pentru compensare.

Exista o familie de minerale potrivite pentru neutralizarea si detoxifierea de acizi puternici, de exemplu sodiu, potasiu, calciu si magneziu. Cand aceste minerale reactioneaza cu acizii, ele creeaza mult mai putine substante daunatoare, care apoi sunt eliminate din corp.

Un organism sanatos mentine o rezerva din aceste minerale pentru a intampina cerintele de urgenta, dar daca ele nu exista in dieta sunt mobilizate, de exemplu din oase-calciul, din muschi-magneziu. Daca suprasolicitarea acida este prea mare pentru ca sangele sa o poata echilibra, acidul in exces este condus spre tesuturi, pentru stocare. Apoi sistemul limfatic (imunitar) trebuie sa o neutralizeze; de aceea, el cere din nou mai multe minerale de baza, stresand ficatul si rinichii. Si daca sistemul imunitar este suprasolicitat, vasele sale nu mai functioneaza (o stare cauzata in general si de lipsa de miscare), iar acidul se acumuleaza in tesuturi, ceea ce conduce la inflamatii si iritatii.

Bolile acute sau cronice rezulta atat din incercarea corpului de a mobiliza minerale pentru prevenirea distrugerii celulare, cat si din interventiile de urgenta pentru detoxifierea corpului. De exemplu, corpul poate elimina acid prin piele, producand eczeme, iritatii, inflamatii, migrene, crampe musculare, furuncule, etc. Simptomele cronice apar atunci cand toate posibilitatile de neutralizare sau eliminare a acizilor s-au epuizat.

Cand reziduurile acide se acumuleaza in corp si intra in sange, sistemul circulator va incerca sa se debaraseze de ele, sub forma lichida, prin plamani si rinichi. Daca exista multe reziduuri, ele sunt depozitate in diverse sisteme organice, inclusiv inima, pancreas, ficat si colon sau inmagazinate in tesutul adipos (celulita) si acest proces de depozitare poate fi numit si “proces de imbatranire”. Reziduurile acide pregatesc si terenul pentru eventualele efecte distrugatoare cauzate de o serie de microorganisme, incepand cu candida.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.