Conceptul Yin-Yang în medicina chineză

by | Nov 11, 2015 | Conceptul Yin-Yang, Știința Vindecării

Medicina chineza este practicata cu succes de mai bine de 3000 de ani, iar in prezent mai bine de un sfert din populatia globului foloseste una sau mai multe din terapiile sale specifice.

In cadrul medicinii chineze, teoria Yin-Yang serveste mai ales la explicarea structurii organice, a functiilor fiziologice si a schimbarilor patologice din corpul omenesc, la dignosticul chimic si la alegerea tratamantului.

Nu este de mirare ca medicina traditionala chineza este considerata ca fiind un sistem medical complet care deja a fost aleasa de OMS pentru a fi raspandit in scopul de a fi aplicata pe intreaga planeta.

Metodele medicinii chineze sunt foarte diferite de cele folosite de medicina occidentala, pentru ca in primul rand medicina chineza studiaza cauzele dezechilibrelor si tipurile de dizarmonie din organism considerand fiecare pacient ca fiind in caz unic.

Medicina occidentala asigura in general un tratament standard pentru o boala netinand cont de pacient, pe cand medicina traditionala chineza si medicina traditionala indiana ayurveda urmareste modul de manifestare a bolii la fiecare pacient si trateaza pacientul, nu doar boala.

Dr. Roger Hirsh din Santa Monica, California, explica in acest sens: “medicii care practica medicina conventionala occidentala se focalizeaza preponderent asupra factorilor patogeni si nu asupra raspunsului pacientului la acest factor. Eu cred ca medicina chineza este intr-o continua dezvoltare, tehnologia diagnosticarii, procedurile chirurgicale moderne, testul de bio-feeedback prin electro-acupunctura si homeopatia moderna pot fi integrate inpreuna cu medicina chineza pentru a forma o medicina chineza integrala. Aici in America, noi avem cele mai moderne mijloace ale practicii medicale occidentale. Ce ne lipseste insa este un sistem de integrare a acestor tehnologii cu alte tehnici de diagnosticare si tratament, pe care medicina traditionala chineza ni le poate oferi. Trebuie sa integram capacitatea de a indentifica factorii patogeni (care produc boala) cu principiile terapeutice pe care milioane de practicieni chinezi le-au perfectionat, de-a lungul timpului, tratand miliarde de pacienti”

Medicina traditionala chineza trateaza intrega gama de afectiuni ale fiintei umane. Ea este renumita mai ales pentru tratarea afectiunilor cronice cum sunt asmul, alergiile, migrena, hipertensiunea, afectiuni ale vezicii biliare, lupusul, diabetul, afectiuni ginecologice. In intreaga lume sunt publicate reviste medicale ce cuprind rezultate ale cercetarilor continue asupra variatelor aplicatii ale medicinii chineze.

Cercetarile recente in China au aratat de exemplu ca combinarea medicinii traditionale chineze cu medicina alopata s-au dovedit mai eficienta in cazul cancerului de ficat decat in cazul doar al medicinii alopate.

Medicina traditionala chineza are in primul rand in vedere prevenirea imbolnavirii, inainte ca simptomele sa devina evidente, se pune deci accentul pe prevenirea bolilor mai mult decat pe vindecarea lor.

Medicina chineza vede inainte de toate corpul uman ca pe un microcosmos miniatural in care se reflecta totul.

Practicantii medicinii traditionale chineze folosesc notiunile de Yin si Yang pentru a descrie diferite conditii fizice complementare ale organismului.

Un alt termen folosit in medicina este CHI –conform celor spuse de DR.NI, vicepresedintele Universitatii Santa Monica , California “ Chi reprezinta de fapt o forta subtila vitala ce cuprinde toate tipurile de energie din interiorul corpului uman si care este esentiala pentru existenta” dupa cum am mai spus energia vitala circula prin corp urmarind niste cai, care sunt denumite meridiane si in traditia Indiana nadi.

Toate organele si tesuturile sunt interconectate si pot fi divizate in doua aspect polare, adica yin si yang. Ca localizare anatomica sus este yang, jos este yin, yin este la exterior, yang este la interior.

In functie de natura fiecarui organ acesta este yin sau yang. Si de asemenea putem vorbi de o parte yin si yang a fiecariu organ in parte.

Teoria milenara Yin–Yang sustine ca activitatile vitale normale sunt bazate pe interactiunea armonioasa dintre yin si yang intr-o unitate a opozitiilor. Activitatile functionale apartin yang-ului, iar substantele nutritive apartin yin-ului. Fara substante nutritive nu ar exista o sustinere a activitatilor functionale. In acelasi timp, activitatile functionale reprezinta motivatia pentru producerea substantelor nutritive din corp.

In felul acesta YIN-YANG se sustin reciproc, actioneaza impreuna pentru protectia organismului impotriva invaziei factorilor patogeni si pentru mentinerea unui echillibru in corp. Daca yin-ul si yang-ul nu s-ar sustine reciproc si s-ar separa activitatile vitale ale corpului ar inceta.

Medicina chineza considera ca starea de boala rezulta in primul rand din pierderea echilibrului relativ dintre yin si yang si exprima cel mai adesea un exces sau o deficienta a unuia dintre ele. Aparitia si evolutia bolii sunt legate atat de factorul CHI antipatogen cat si de factorii patogeni, de natura Yin sau Yang. Factorul CHI antipatogen, implica Yin-ul fluid si energia Yang CHI. Cand factorii patogeni yin sunt cei care produc boala, aceasta poate duce la preponderenta yin-ului care vatama yang-ul si da nastere mai ales la simptome de rece. Se poate observa ca in timpul bolii schimbarile patologice sunt complexe si pot fi generalizate si explicate ca si “dezechilibru dintre yin si yang”.

Excesul de yin duce la simptome de rece si excesul de yang duce la simptome de cald, deficitul de yin duce la simptome de cald si deficitul de yang duce la simptome de rece.

De exemplu lipsa prelungita de pofta de mancare este in principal atribuita slabirii energiei CHI si a splinei yang, care conduce la insuficienta fiziologica a sangelui, yin. Aceasta este cunoscuta ca fiind deficitul energiei CHI a sangelui care este datorita slabirii yang-ului care afecteza yin-ul.

Un alt exemplu este hemoragia care este o scurgere apreciabila de energie yin duce la deficienta de yang manifestata de membre reci si raceala.

Un alt exemplu este o deficienta de tip yin la nivelul celulelor secretoare de hormoni tiroidieni ce provoaca o deficienta yang, adica la o scadere a productiei de hormoni a glandei tiroide. Organele si ele se clasifica in doua grupe, in organe de tip yin si organe de tip yang: inima, splina, plamanii, rinichii si ficatul apartin grupei yin, deoarece ele sunt ce numim organe substantiale, pline care sunt solide, in timp ce organele yang sunt: intestinul subtire, stomacul, intestinul gros, vezica urinara, vezica biliara.

Dr. Ni “precizeaza ca yang-ul este actiune, functie, iar yin-ul desemneaza ceea ce este substantial, de aceea clasificam organele in acest mod”. Dr. Ni adauga ca “exista o relatie sinergica intre toate organele“ la fel ca intre toate elementele, astfel ca interactiunile sunt mai complexe in momentul descifrarii simptomelor boli. Pentru a trata un pacient medicina trebuie mai intii sa urmareasca in detaliu tipul de deficienta ce traspare din observatiile clinice care sunt efectuate asupra pacientului. Acesta permite practicantului sa descopere dizarmonia din sistemul fiintei respective. Fiind familiarizat cu cunoasterea simptomelor standard ale fiecarei boli, medicii trebuie sa considere de asemenea ca simptomele si comportamentele ii sunt specifice fiecarui pacient. Practicantul medicinii chineze trebuie sa ia in considerare specificul fiecarui individ, in demersul sau de a estima corect tipul de dizarmonie.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.