Chifteluţe de soia cu ou

by | Nov 21, 2016 | Rețete, Rețete vegetariene

chiftele de soia pe farfurie
Număr de porţii: 4
Timp de preparare: 60 de minute

Ingrediente:

-250 grame de boabe de soia
-făină de soia
-4 căţei de usturoi
-1 linguriţă de curry
-ulei de floarea soarelui
-2 ouă de ţară
-piper negru
-foi de dafin
-sare marină
-condimente dupa gust

Preparare:

Punem la înmuiat boabele de soia în apă cu sare şi piper, de seara până dimineaţa. Le scurgem de apă şi le fierbem 10 minute. Le strecurăm şi de această apă şi le punem într-un vas cu apă caldă, împreună cu foi de dafin şi le fierbem 2 ore. Dupa ce s-au fiert, scurgem apa şi le lăsăm să se răcească. Opţional, putem fierbe o cantitate mai mare de boabe de soia, restul, după răcire, o putem păstra la congelator.

2. Dăm boabele de soia prin maşina de tocat sau folosim un mixer. Adăugăm usturoiul tocat, ouăle, sarea şi o linguriţă de curry. Omogenizăm din nou cu mixerul.

3. Compoziţia obţinută trebuie să fie moale, dar consistentă. Dacă este prea moale, mai adăugăm făină de soia cât cuprinde.

4. Punem pe un fund de lemn sau pe o farfurie plată făina de soia. Cu mainile umezite în apă rece, formăm mingiuţe de mărimea dorită şi le dăm prin făina de soia, apoi le prăjim până devin aurii. Le scoatem pe un prosop de hârtie absorbantă pentru a elimina uleiul. Le putem servi cu hrean, muştar, ketchup sau cu piure şi salate crude asortate sau murături.

Preparatele din soia pot fi folosite ca fiind o sursă de proteine foarte ieftină, deoarece conţin necesarul de aminoacizi pentru un metabolism echilibrat şi pentru creştere.

Soia conţine lecitină, o substanţă nutriţională esenţială pentru funcţionarea armonioasă a creierului. Lecitina mai are şi alte roluri ca de exemplu: împiedică depunerea grăsimilor din sânge pe pereţii vaselor sanguine, ajută la eliminarea colesterolului, combate ateromul şi are proprietăţi antioxidante.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments