Ce sunt lipidele?

by | Nov 27, 2016 | Metabolism

Ce sunt lipidele?

Lipidele reprezinta un rezervor de energie prin excelenta fara de care nu putem supravietui. Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate.

Lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si a intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate.

Din punct de vedere chimic, lipidele cuprind o gama foarte eterogena de clase de substante, grasimile fiind doar una dintre acestea.

Cand organismul are nevoie rapid de energie, cea mai buna sursa sunt glucidele: amidonul si glucoza care sunt mai usor digerabile decat grasimile. Lipidele reprezinta un „rezervor“ de stocare pentru momentul in care se epuizeaza rezervele glucidelor si atunci corpul începe costisitoarea exploatare a grasimilor.

Clasificare lipide:

1. lipidele de rezerva se duc direct în depozitele lor clasice, tesutul adipos
2. lipide circulante cele care circula prin sange si limfa
3. lipidele de constitutie cele joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurarea proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Lipidele furnizeaza importante materii prime pentru hormoni, membrane celulare, acizi biliari si chiar vitamine.

Iar fara participarea lipidelor corpul nu poate sa foloseasca deloc vitaminele liposolubile A, D, E si K.

Lipidele ajung în organism fie pe cale exogena prin alimentatia pe care o avem zilnic, fie pe cale endogenă prin sinteza interna in organismul nostru.

Cele mai multe lipide sunt formate din:

1. lipide simple care au o constitutie din carbon, oxigen si hidrogen cum sunt gliceridele, ceridele si streridele
2. lipidele complexe, care au in constitutie pe langa carbon , hidrogen si oxigen si fosfor, sulf, azot, cum sunt de exemplu fosfatidele

Aprope 95% din totalul lipidelor il reprezinta totusi trigliceridele care sunt hidrolizate in glicerol si acizi grasi. Glicerolul este hidrosolubil si astfel absorbtia sa este intermediata de mecanisme pasive.

Care este diferenta intre uleiuri si grasimi?

Grasimile se pot clasifica in lichide si solide.

In general grasimile lichide le numim uleiuri si sunt de natura vegetala, cu o exceptie uleiul de peste.

Grasimile solide sunt de origine animala cu exceptia uleiul de cocos care la temperatura camerei este solida. Grasimile animale se obțin prin distrugerea țesutului adipos sub influența temperaturii. Se mai pot obține și prin centrifugare (untul).

Cand se vorbeste curent despre grasimi saturate sau mono- si respectiv poli- nesaturate, este vorba de fapt despre lipide cu acizii grasi corespunzatori.

Acizii grasi constau dintr-o grupa functionala acida si o catena lunga de atomi de carbon, legati între ei în diverse forme. Tipul acestor legaturi determina felul acidului gras.

– Acizii grasi saturati au între atomii de carbon numai legaturi simple
– Acizii grasi mono-nesaturati au în catena o legatura dubla care favorizeaza reactiile
– Acizii grasi poli-nesaturati au mai multe duble legaturi între atomii de carbon.

Acizii grasi poli-nesaturati nu pot fi sintetizati de organism.

Legaturile duble fac ca un acid gras nesaturat sa intre mai usor în reactii chimice.

Acizii grasi saturati, mai putin reactivi, ajung semnificativ mai rapid în „rezervorul” de grasime decat acizii grasi nesaturati, mai reactivi.

Acizii grasi esentiali sunt în majoritate acizi grasi di- sau poli- nesaturati, ca de exemplu acidul linoleic sau cel linolenic. Trebuie sa fie introdusi în corp prin alimentatie, deoarece organismul nu poate sa-i sintetizeze.

Dintre acizii graşi, o parte din cei nesaturaţi sunt esenţiali pentru om, căci nu pot fi sintetizaţi de către organism. Ca şi în cazul proteinelor, la care doar aminoacizi esenţiali prezintă cu adevărat importanţă, şi în cazul lipidelor, contează asigurarea unui nivel optim de acizi grasi esentiali din sursele de hrană.

Nu este atât de important câte lipide introducem în organism, căci corpul le poate fabrica singur, ci contează cantitatea şi felul de acizi graşi esenţiali, ce intră în organism odată cu hrană, deoarece aceştia nu pot fi sintetizaţi de către om, dar pe baza lor se pot construi toate lipidele de care organismul omului are nevoie.

1. Numim grasimi sanatoase, grasimile saturate cu lanturi medii si scurte. Acizii grasi saturati cu lanturi medii si scurte nu cresc nivelul colesterolului in sange, si sunt usor de digerat, exemplu este uleiul de cocos. Numim grasimi sanatoase si acizii grasi mono si polinesaturati prezenti sub forma izomerul „cis”.

2. Numim grasimi nesanatoase, acele care contin acizi grasi saturati cele cu lanturi lungi de carbon. Acizii grasi saturati cu lanturi lungi le regasim cu precadere in grasimile de origine animala, dar si in grasimea vegetala de palmier. Numim grasimi nesanatose si acizii grasi mono sau polinesaturati care prezinta un tip de legatura chimica (o anumita asezare in spatiu) numit “trans”, de unde si denumirea generica acizi grasi trans, AGT.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments