Ce este Terapia cu Apa?

by | Aug 18, 2015 | Terapia cu apă, Terapii Complementare

Terapia cu apa este o metoda remarcabila si extrem de eficienta pentru a ne mentine trupul tanar, sanatos si viguros.

Acest gen de terapie isi are originile in stravechea medicina ayurvedica.

In limba sanscrita, denumirea acestei practici este Usha Paana Chikitsa, care, intr-o traducere aproximativa ar insemna ”tratamentul cu apa dimineata devreme”.
Roma antica, China si Japonia foloseau metode traditionale de tratament pe baza de apa si apa termala pentru vindecarea multor boli, iar la vechii greci erau foarte cunoscute baile terapeutice.

Din pacate, in lumea in care traim, medicina cauta sa trateze boala si nu cauza si este axata pe tratament si nu pe prevenire. Pentru indiferent ce boala avem, mergem repede la un doctor sa ne prescrie tot felul de tratamente si poate ca, pentru o perioada de timp, chiar ne vom simti mai bine, ceea ce ne va da siguranta ca suntem vindecati. Dar cauza imbolnavirii va ramane, pentru ca ea nu a fost depistata si eliminata.


Ce reprezinta imbatranirea din perspectiva terapiei cu apa?

Oricat ne-am stradui sa ne mentinem tineri, organismul tot va merge progresiv spre imbatranire. Procesul imbatranirii nu poate fi impiedicat total dar, contrar unei credinte destule de raspandite, el poate fi incetinit destul de mult. Exista, asadar, procesul natural de imbatranire, care nu poate fi oprit, indiferent ce am face, chiar daca am sta izolati de toti factorii nocivi de mediu, daca am manca foarte natural, am face sport etc.

In acest proces de imbatranire naturala, practic se pierde o mare cantitate de apa din toate celulele corpului, prin deteriorarea progresiva a membranei celulare, se pierde colagenul si elastina. Dar pe langa aceasta, mai exista si imbatranirea cauzata de mediu care, pe langa factorii interni naturali, mai adauga si factorii externi: poluarea mediului, stresul, alimentatia defectuoasa, fumatul, alcoolul, expunerea excesiva la soare, etc. Toti acesti factori externi grabesc procesul de imbatranire.

Pentru a functiona la capacitate maxima, fiecare celula a corpului nostru are nevoie de o anumita cantitate de apa. Dar, pe masura ce imbatranim sau, ca urmare a diferitelor boli care se instaleaza in corp, membrana celulara nu mai este la fel de puternica pentru a permite retinerea apei in celula. Fiind deshidratate, celulele se deterioreaza destul de repede. Astfel se deterioreaza tesuturi intregi, care intr-un final mor. Dar pana la moarte, apare mai intai boala, durerea si semnele clare ale imbatranirii. Deci, pe masura ce imbatranim, pierdem din ce in ce mai multa apa si organismul nostru isi pierde capacitatea de vindecare, nu mai poate lupta impotriva radicalilor liberi, nu mai poate face fata agentilor patogeni din mediu.

Care este procentul real de apa din corp la diferite virste?

Ni se spune ca omul este constituit din 75% apa.

Acest lucru este adevarat pana la un anumit punct al existentei noastre, cand suntem inca foarte tineri si totul functioneaza normal.

Dar cu trecerea timpului, cantitatea de apa din noi se reduce simtitor, astfel ca, dincolo de jumatatea vietii, nu mai putem vorbi de 75% apa, ci bate catre vreo 50%.

Ideea este ca trebuie sa actionam in asa fel incat, prin hidratarea celulelor, sa reparam membrana, pentru a putea retine in interior cat mai multa apa, astfel incat toate mecanismele celulare sa se desfasoare optim.

Apa necesara celulelor poate fi extrasa din sucurile de fructe si legume proaspete, din ceaiuri, din supe, dar si din consumul zilnic propriu-zis de apa in cantitati adecvate si intr-o maniera adecvata. Din pacate, oamenii nu beau destula apa si se hranesc cel mai adesea cu alimente foarte sarace in apa. De aceea, este foarte important ca, pe langa consumul de apa, sa optam pentru un regim alimentar bogat in alimente zemoase, care vor ajuta corpul sa se hidrateze si atunci nu va fi nevoie sa bem cantitaţi mari de apa pentru a le digera si a le procesa.

Practic, noi am „manca apa”, apa care are o structura ce permite o infuzare inceata si constanta in timp ce digeram si este bogata in nutrienti si antioxidanti, minerale, complexul de vitamine B, care sustin integritatea celulara, sintetizeaza noi celule si molecule de ADN, au rol protector si vindecator.

Ceea mai buna apa, este cea din fructe si legume petru ca ea este structurata, adica este inconjurata de molecule care o ajuta sa fie asimilata mai usor in celule.

Dar oare e suficient sa bem catitati mari de apa?

Foarte multi oameni sustin ca hidratarea inseamna doar sa bei opt, zece sau mai multe pahare de apa pe zi. Putem sa bem si cincisprezece pahare pe zi si tot sa nu fim hidratati suficient, daca nu putem pastra apa in celule, daca membrana este deteriorata si apa se risipeste in spatiile libere dintre celule.

Intrebarea esentiala este cum sa facem sa ne hidratam cu adevarat, sa incetinim procesele de imbatrinire si sa refacem membrana celulara?

Pentru aceasta este necesar ca in primul rand sa consumam apa scructurata.

Aceasta naste o noua intrebare, cum obtinem apa structurata?

Cel mai simplu raspuns, este hrana vie care confera apa structurata.

Dar exista si mijloace de a imbunatati scructura apei, dar aceste informatii le veti descoperii in alte articole interesante legate de memoria apei si metodele de incarcare apei studiate de Shauberger.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.