Calendar Ezoteric Lunar pentru Agricultură

by | Mar 20, 2021 | Biocultură

Noua Știință a Influențelor Cosmice

Rudolf Steiner a subliniat că o nouă ştiinţă a influenţelor cosmice va trebui să înlocuiască vechea înţelepciune instinctivă şi superstiţia.

Exista o adevarată știință legată de astre care ne pot învăța ce acțiuni sunt mai susținute la un moment dat apoi când e momentul să nu acționăm sau când e momentul  să ne relaxăm și să ne regenerăm. Așa cum natura are ritmul ei și știința ritmurilor are legile ei de aceea se spune că a ști când să acționezi este adevărata cunoaștere și adevarata putere.

Cine are propria grădina cunoaște că de foarte multe ori există rezultate diferite chiar dacă se respectă condițiile an de an, de temperatură , perioada de însămânțare sau compostul folosit. 

Cine dorește să exploreze lumea fascinată a alimentelor cultivate organic, fără îngrășămente chimice, se va bucură să afle că punerea în aplicare  a artei de a face lucrurile la momentul și timpul potrivit stimulează mult acestă intenție și de multe ori  o face posibilă.

Momentul recoltării este de asemeni deosebit de important pentru conservarea și depozitarea fără apelarea la conservanți artificiali și stropire. Observarea ritmurilor lunii ne va fi de ajutor pentru a cultiva o hrană deosebit de sănătoasă atât pentru trup cât și pentru suflet.

Cele două săptămâni în care luna este în creștere  este vremea plantării, însămânțării, repicării și aplicării feritilizarilor organici. Este perioada cea mai propice  dezvoltării plantelor. Forță este cu atât mai mare cu cât ne apropiem de luna plină. Cele două sau trei zile pe care luna le face în fiecare dintre semnele zodiacale sunt însoțite de anumite forțe  care își fac simțită prezența peste tot în lumea ființelor vii.

Calendar ezoteric lunar -fazele lunii

Când luna traversează un semn zodical totul este stimulat spre creștere, dezvoltare. În funcție de semnul pe care îl traversează în acel moment luna, adică semne de foc, apă, aer, sau pământ vor fi stimulate pentru dezvoltare florile, radacinile, frunzele sau semințele.  

Dacă înțelegem profund semnele astrologice vedem că există corelații pe care Rudolf Steiner le-a aplicat mereu în aplicațiile sale antroposofice. Iată câteva idei deosebit de utile din punct de vedere esoteric în cultivarea plantelor.

Luna în  semnele de foc: săgetător, leu și berbec

Luna în semne de foc este direct legată de toate plantele care fac fructe, semințe. Este legată și de toate fertilizările legate de fructe,  semințe. În categoria plantelor cultivate pentru fructe întră roșiile, castraveți, ardei, vinete, fasole, lupin, dovlecei, porumb, mazăre, năut, linte, pepene galben roșu, căpșuni.

De asemenea momentul este extrem de benefic pentru însămânțarea miceliulul ciupercilor și creșterea lor. Cultura multor plante medicinale în care se folosesc  semințe  se începe cu luna în  semne de foc.

De asemeni este deosebit de favorizată recoltarea fructelor și depozitarea lor în acesta perioadă sub semnul lunii în semn de foc. În aceste zile proprietățile proteinelor sunt cele mai benefice și au o influență asupra organelor de simț ale trupului nostru.

Luna în semne de pământ: taur, fecioară, capricorn

Luna în semne de pământ este direct legată de plantele care fac rădăcini. În categoria plantelor cultivate pentru rădăcini întră culturile de ceapă, cartofi, țelină rădăcină, păstărnac, morcovi, pătrunjel rădăcină, sfeclă, tapinambur, ridichi, etc.

Luna în semne de pământ stimulează înrădăcinarea de acea este utilă perioada atât pentru înbutașire adică  înrădăcinarea lastarilor. Este ideal momentul de plantare a  arbuștilor și pomilor  fructiferi mai ales pentru a crea rădăcini puternice și sănătoase.

Cultură multor plante medicinale care se folosesc  pentru rădăcini se începe în semne de pământ. Luna în semnul taurului, fecioarei sau capricornului este direct legată de rădăcini, deci de săruri, și proprietățile lor, care sunt fazorabile hrănirii sângelui în trupul nostru.

Luna în semne de aer: gemeni, balanță, vărsător

Luna în semne de aer este direct legată de toate plantele care se cultivă pentru flori, inflorescențe cum sunt brocoli, conopidă, etc. Este deosebit de utilă perioada pentru a plantă semințe sau bulbi de flori.

Cultură multor plante medicinale în  care se folosesc florile  se începe în semne de aer.

Luna în semne de aer, balanță, vărsător și gemeni, este direct legată de calitățile grăsimilor și influențează direct sistemul endocrin în trupul nostru.

Luna în semne de apă: rac, pești, scorpion

Luna în semne de apă este direct legată de plantele care fac frunze. Deci tot ce se consumă verde pentru salate este deosebit de util să fie cultivat în semnele de apă. Tot în semne de apă se cultivă și ceapa verde, țelină frunze, toate tipurile de varză, timpurie, kale, gulii, fenicul, praz, salata, cicoare, mangold deci  toate plantele la care se consumă frunzele.

 De asemeni toate plantele aromatice de la mentă, salvie, coriandru, busuioc, măghiran, etc…se vor cultivă în semne de apă.  Cultură multor plante medicinale în care se folosesc  pentru frunze  se începe în semne de apă. Tratamentele foliare se realizează în semne de apă.

Tratamentele în cazul bolilor de pe frunze se realizează în semne de apă. La pomii fructiferi altoirile se realizează în semnele de apă. De asemenea realizarea decocturilor și maceratelor de urzică, și coadă calului se realizează în semne de apă.  Luna în semne de apă, este legată de sistemul nervos al trupului nostru și ca elemente nutrive de hidrații de carbon. 

Calendarul Ezoteric Lunar Aplicat din generație în generație

 Cultivatorii de  măsline știu din generație în generație că în anumite zile ei pot extrage din fructele lor mai mult ulei uneori chiar și o cantitate dublă față de alte zile. Mulți dintre ei cunosc exact legătură și consultă mereu calendarul lunar pentru a putea programa culesul recoltelor de masline în semnele de aer al lunii care sunt direct  legate de  grăsimi.

Cultivatorii de  frunze de ceai în china antică cunoșteau calendarul lunar și momentul în care frunzele de ceai aveau cea mai bună aromă.  Trecerea luni prin semne zodiacale arată că într-un interval de timp de 2-3 zile există impulsuri diferite asupra hranei și asupra capacității corpului de a a valorifica acesta hrană. Natura a avut grijă ca nimeni să nu fie nevoit să călătorească mult pentru a primi ceea ce corpul are nevoie. Și nevoile noastre se află și mai aproape, la nici o palmă distanță…

Dacă vom ține cont de momentul propice al însămânțării, recoltării, prelucrării și utilizării atunci putem multiplica efectele benefice ale hranei pe care o cultivăm organic sau a plantei medicinale și în felul acesta putem putem alina, vindeca atât dereglarile cronice din trupul nostru, preacum și bolile care nu cedează metodelor terapeutice consacrate.

 Fie ca hrana să ne fie medicament și grădina farmacie.

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

0 Comments