Beneficiile Vindecătoare ale Consumului de Ghee

by | Jan 30, 2021 | Alimentație Inteligentă, Metabolism, Știința Vindecării

ghee cu plante medicinale in borcan

1. Ghee (untul clarifiat) este format din grăsimi săturate, dar atenție nu grăsimile săturate trans, pe care le regăsim în uleiurile rafinate și margarine, ci are o structura  deosebită (conține și 18 aminoacizi), care îi permite eliminarea depozitelor de grăsime din organism deci ajută la slăbit.

2. Ghee conține acizii grași omega 6 și omega 3 într-o proporție foarte echilibrată, care ajută la funcționarea normală a creierului și la normalizarea secreției acizilor gastrici pentru o mai bună digestie.

3. După cum am afirmat deja, medicină indiana Ayurveda folosește ghee de secole. Studiile au arătat că ghee poate scădea trigliceridele, fosfolipidele și colesterolul în general, dar mai ales așa-zisul colesterol „rău”(LDL).

4. De asemenea, tot studiile demonstrează că ghee scade riscul de boli cardiovasculare și de boli coronariene. În India, ea este folosită pe scară largă atât ca aliment cât și ca medicament. Astfel că, s-au realizat studii care au demonstrat că, prin intermediul nivelelor crescute de CLA din conținutul sau, ghee poate fi utilizată că aliment potențial pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. (Studiu: „Conținutul bogat în acid linoleic conjugat (CLA) face că ghee să mărească potențialul antioxidant ”, Kathirvelan Chinnadurai, Harpreet Kaur Kanwal, Amrish Kumar Tyagi, Catherine Stanton and Paul Ross)

CLA (acidul linoleic conjugat) este un antioxidant foarte puternic, anti-cancerigen, anti-catabolism, îmbunătățește imunitatea, ajută în procesul de ardere a grăsimilor, în construirea și menținerea masei musculare. Din punct de vedere chimic, CLA are legătură cu acidul linoleic, însă are efecte total diferite.

De exemplu, acidul linoleic (simplu) stimulează depunerea de grăsime, pe când CLA inhibă depunerea de grăsime. De asemenea, acidul linoleic tinde să ajute la creșterea tumorilor, pe când CLA este un inhibitor al creșterii acestora. O altă diferența crucială este aceea că acidul linoleic face colesterolul susceptibil oxidării, pe când CLA face colesterolul mult mai stabil. Se știe deja până acum că CLA descoperit la animalele care sunt hrănite cu iarbă poate proteja împotriva cancerului, bolilor de inima și diabetului de tip 2.

5. Ghee este considerată în Ayurveda a fi Rasayana (adică de tip regenerator, reintineritor; Rasayana este un termen din limba sanscrită care poate fi tradus prin „Calea esenței, a tinereții”; Rasayana este una dintre cele 8 ramuri principale în Ayurveda), deoarece ajută corpul să-și mențină o sănătate bună, vitalitate și longevitate.

Este un aliment sattva-ic, care purifică mintea, trupul și spiritul. Echilibrează foarte bine Vata Dosha cu Pitta Dosha; persoanele Vata pot consumă mai multă ghee decât cele Pitta, iar cele Kapha trebuie să consume foarte puțin.

Ghee are calități opuse (greu, ușor, uleios, lichid, dens); prin această, ea echilibrează proprietatea de ușor, uscat și dur a lui Vata Dosha, diminuand efectele de îmbătrânire care sunt sinonime cu calitățile lui Vata Dosha.

Datorită purității sale, ghee poate pătrunde foarte ușor prin membranele lipidice ale celulelor (această calitate face că vitaminele și mineralele din alimentele amestecate cu ghee să pătrundă adânc în corp, la nivelul tuturor celulelor; are deci rol de a trasportor).

De aceea, multe preparate alimentare și preparate din plante folosesc ghee că și ulei transportator.

În felul acesta, ea aduce un aport mare de energie, vitalitate sexuală, sănătatea ochilor și a pielii, lubrefierea incheieturilor și alcalinizarea sângelui.

O altă proprietate importantă a ghee este aceea că ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul celor mai profunde țesuturi ale corpului; se vor deschide și cele mai mici canale, prin care toxinele grele vor fi drenate, conduse către tractul gastrointestinal, și apoi îndepărtate.

Alimentație

“Ghee acționează benefic asupra sistemului nervos

Cei care au un sistem digestiv puternic pot consumă multă ghee, cei care au un sistem digestiv slab, vor trebui să consume cu măsură.

Cele mai multe toxine se acumulează la nivelul colonului, care la rândul lui, se află în legătură directă cu toate celelalte organe și țesuturi. În colon se produc cele mai intense procese de absorbție a nutrienților, astfel că ghee, acționând cu succes la nivelul colonului, ajută la curățarea și purificarea acestei zone. Procesul de asimilare a nutrienților va fi mult mai eficient și mai intens.

6. Oamenii de știință afirmă: „Ghee preparată din lapte de vacă conferă protecție în ce privește invazia celulelor canceroase, reduc tumorile și fac că tumorile deja existente să între în latență”.

Acest studiu realizat de Național Dairy Research Institute, Karnal, a evidențiat faptul că șoarecii hrăniți cu ghee din lapte de vacă au manifestat cu 39% mai puțin risc de cancer de sân decât cei hrăniți cu ulei din boabe de soia.

Ghee din lapte de vacă a oprit procesul de progresie a tumorilor către stadiul de malign, a ajutat la restaurarea integrității mucusului intestinal, a redus inflamațiile; Ghee are proprietăți antivirale, reduce tulburările de la nivelul intestinului, de tip colita ulceroasă și boală lui Crohn.

În cadrul acestui experiment, s-a constatat că femelele de șoareci care au fost alimentate cu ulei din boabe de soia, plus germenii cancerului, au dezvoltat un cancer după 23 de săptămâni; femelele care au fost hrănite cu alimente la care s-a adăugat ghee preparată din lapte de vacă au dezvoltat cancerul după 27 de săptămâni. Mai mult, în timpul experimentului, patru femele alimentate cu ulei din soia au murit, pe când nici măcar una din femelele hrănite cu ghee din lapte de vacă nu a murit.

Ghee este o sursă bogată de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acidul butiric, care se pare că are un rol foarte important în împiedicarea apariției cancerului și tumorilor de orice natură.

7. Ghee întărește sistemul imunitar.

Ghee este bogat în acid butiric, care ajută organismul să producă celule T care luptă împotriva bolilor.

8. Ghee este o sursa vitaminelor esențiale

Ghee este o sursă excelentă de vitamine solubile în ulei, A și E, necesare pentru un ficat sănătos, hormoni echilibrați și fertilitate.

9. Ghee este un antiinflamator puternic

Ghee are acid butiric, care este un element important în lupta cu cancerul. Antioxidanții prezenți în acesta îl fac un antiinflamator puternic.

10. Ghee este ideal  pentru cei cu intoleranța la lactoză

Ghee este fără lactoză. Nu provoacă alergii la cei care suferă de intoleranță la lactate sau cazeină.

11. Ghee tratează arsurile

Ghee este unul dintre cele mai sigure produse cosmetice dermatologice. Este prietenos cu pielea și ajută la tratarea arsurilor.

Citește și: 7 UNGUENTE CU GHEE SI PLANTE MEDICINALE FACUTE IN CASA

portocaliu terapie culoare
Alimentație

“Ghee benefic pentru sănătatea ochilor”

12. Ghee întărește oasele

Ghee este bogat în vitamina K, care ajută la absorbția calciului. Ajută la prevenirea cariilor dentare și previne ateroscleroza.

 13. Gheevindecă disfuncția tiroidiană

Deoarece utilizarea ghee are ca rezultat echilibrarea hormonilor, este esențială în disfuncția tiroidiană.

 14. Ghee ajută la pierdere în greutate

Ghee crește metabolismul corpului, făcându-l un mediu ideal pentru pierderea în greutate. Consumul de ghee îl face să ardă celelalte grăsimi din corp și astfel provoacă pierderea în greutate.

 15. Ghee are un punct de ardere ridicat

Ghee nu creează radicali liberi la o temperatură ridicată. Radicalii liberi sunt responsabili de cancer, printre alte boli. Acest lucru îl face un mediu ideal și o grăsime stabilă pentru a găti și prăji mâncarea.

 16. Ghee tratează problemele menstruale

Ghee tinde să echilibreze hormonii din corp. Acest lucru îl face un candidat ideal dacă doriți să vă scutiți de probleme menstruale, cum ar fi sindromul premenstrual și perioadele neregulate.

 17. Ghee poate fi folosit ca și aperitiv

Consumul de Ghee crește pofta de mâncare la copii și adulți deopotrivă. Acesta este un alt motiv pentru al adăuga la mâncarea copilului dumneavoastră.

 18. Ghee îmbunătățește gustul

Ghee îmbunătățește  gustul oricărui fel de mâncare la care este adăugat – mâncarea devine  mult mai gustosă după adăugarea  de ghee.

 19. Gheeeste o hrană pozitivă

Este unul dintre cele mai sattvice alimente. Consumul regulat de ghee duce la o reducere a nivelurilor de stres și anxietate.

20. Ghee este o sursa bună de energie

Potrivit cărții „Healing Foods” de la Editura DK, ghee este o sursă bună de energie. Conține acizi grași cu lanț mediu și scurt, „dintre care acidul lauric este o substanță puternică antimicrobiană și antifungică.

Nutriționist și practicant în sănătate Macrobiotic Shilpa Arora: “Ghee este format din vitamine liposolubile, care ajută la scăderea în greutate. Ghee joacă, de asemenea, un rol cheie în echilibrarea hormonilor și menținerea colesterolului sănătos. Ghee are, de asemenea, un punct de fum ridicat, care îl împiedică să producă radicali liberi care afectează funcția celulară. “

AFLĂ AICI CUM SE FACE GHEE.

1 Comment

  1. Ylyan

    Acest GHEE nu se gaseste oriunde, poate cautat prin magazinele dietetice si vegetariene BIO… De retinut pt toate beneficiile…Multumim ⚘

Teodora Cipaianu
Teodora Cipaianu

Absolventa a facultații Babeș Bolyai din Cluj, secția fizică chimie, Cipăianu Teodora a avut o căutare îndelungată în ceea ce privește rezolvarea problemelor de sănătate prin metode alternative. Practica yoga de mai bine de 28 de ani precum și colaborarea cu revista Solaris in 2013-2014, au dus la sintetizarea de articole cu un bogat conținut atât științific cât și spiritual.

1 Comment

  1. Ylyan

    Acest GHEE nu se gaseste oriunde, poate cautat prin magazinele dietetice si vegetariene BIO… De retinut pt toate beneficiile…Multumim ⚘